Bier in Nederland

Bier in Nederland

zaterdag 28 mei 2016

Abdij of gapdij? Dossier Nederlandse abdijbieren

Abdijbieren staan, óók in deze tijd van IPA-geweld, volop in de aandacht. Onlangs verscheen het boek Reis langs de abdijbieren in Nederland en België en hun abdijen, door Frank Stoute en Fedor Vogel. Eind mei vond in Middelburg het tweede Abdijbieren Festival plaats. En in de VS heeft een opticien een proces tegen AB InBev aangepannen omdat het concern volgens hem suggereert dat Leffe in een abdij wordt gebrouwen.




De rechtszaak is het werk van iemand die zijn huiswerk niet goed heeft gedaan. (Meer daarover in deel 2 van dit dossier.) Anderzijds staat deze kwestie niet op zichzelf. Het verschijnsel abdijbier heeft geen brandschone reputatie.

‘Abdijbier’ is een aantrekkelijk begrip, zowel voor consumenten als voor brouwers. Vooral de bekendheid en populariteit van het trappistenbier speelt daarbij een rol. 'Trappist' is onder het grote publiek een van de bekendste biersoorten buiten pils. We trappen een open deur in als we stellen dat de meeste trappistenbieren bovendien zeer goed en smakelijk zijn.
Daardoor denken consumenten dat veel of zelfs alle bier dat uit een abdij schijnt te komen, interessant en van topkwaliteit moet zijn. Wat ze vaak niet weten, is dat zogenoemd 'abdijbier' helemaal niet uit een abdij komt. Het wordt geproduceerd in een ‘gewone’ brouwerij. De abdij in kwestie is soms niet eens meer dan een ruïne, zoals de Abbay d'Aulne (foto).
Voor brouwerijen zijn die belangstelling en onkunde ook interessant. Zij creëren een sfeer en woorden rond een abdijbier die het vervolgens nog aantrekkelijker maken. Ook al bestaat er een beperkte regelgeving (niet in de wet, maar binnen de Belgische bedrijfstak), er valt nog genoeg over abdijbieren te zeggen en te schrijven dat in hun commerciële straatje past. Bijvoorbeeld met een filmpje als dit.

Geldt dat ook voor de Nederlandse abdijbieren? Want abdijbier is inmiddels geen louter Belgisch fenomeen meer. Er zijn tien Nederlandse merken. Maar zijn het wel 'echte' abdijbieren? En wat zijn dat eigenlijk precies? Hoe verhouden ze zich tot de abdijbieren die er vroeger in Nederland waren? Bedotten de mensen en de brouwers erachter de consument hier ook, zoals dat in België soms gebeurt, met mooie verhalen? En wat hebben Nederlandse abdijbieren wat de Belgen niet hebben?

Dit meerdelige dossier beschrijft de Nederlandse abdijbieren, hun context en hun herkomst en prikt enkele mythen door. Want hoe jong de Nederlandse abdijbieren ook mogen zijn – die mythen zijn er al, net als onder de Belgische. De diverse benamingen, de etiketten en de publiciteitsmiddelen geven aanleiding tot verwarring en zijn soms onjuist of zelfs misleidend. Andere abdijbieren verdienen juist respect, want er is kaf maar ook koren onder de Nederlandse abdijbieren. En hoe!


Geen zin of tijd om nu al verder te lezen? U kunt altijd direct verder klikken naar:

1. Trappistenbier, abdijbier en kloosterbier
2: Belgische abdijbieren
3: Abdijbieren in Nederland vroeger
4: Abdijbieren van verdwenen Nederlandse abdijen
5: Bieren van 'levende' Nederlandse abdijen
6. Brouwerijen in kloosterruimtes
7: Tussen feit en fake

Geen opmerkingen:

Een reactie posten