Het is nooit leuk om een sympathiek product ontwikkeld
door sympathieke mensen te moeten diskwalificeren. Maar de feiten en de
kwaliteit willen ook wat, zeker binnen de biercultuur waarin mythen en fabels
van oudsher alom aanwezig zijn. Dus toch maar even ten strijde als het moet. In
dit geval tegen bierhistoricus Roel Mulder en brouwerij Poesiat & Kater.
Ook voor
brouwerij Poesiat & Kater koester ik warme gevoelens. Het is een
fantastisch initiatief dat laat zien waar passie en ambitie toe kunnen leiden.
De brouwerij brengt bierhistorie tot leven, eerst en vooral het
illustere Van Vollenhoven Stout. Men beschikt over de originele receptuur en
koestert die als een couveusekindje. Daarnaast vult het formidabel ingerichte
proeflokaal een gat in een gek stuk Amsterdam. Bravo en … enz.
Alleen:
het klopt niet met enkele van haar bieren.
Omgedraaide geschiedenis
Naast Van
Vollenhoven Stout wilden de initiatiefnemers van Poesiat & Kater andere historische bieren brengen. Daarvoor namen ze Roel Mulder als receptendokter in
de arm. Die stelde er onlangs zelf vast dat brouwmeester Julián Alvarez een19e-eeuwse münchener bovengistend bleek te hebben gebrouwen. Vreemd - dat
biertype is immers bij uitstek een product van de industriële revolutie, toen
brouwers met grote hoeveelheden natuurijs en later de eerste koelmachines
begonnen met ondergisting. Münchener was toen het bruine broertje of zusje van pilsener, in de bewoordingen
van Roel. Gaat een hedendaagse, kleinschalige brouwerij die geschiedenis nu de
nek omdraaien, of wat? Met bovengisting krijg je immers een heel ander bier. Noem dat brown ale of amber
ale, zou ik zeggen, want dat is het in feite (even afgezien van
detailverschillen in mout- en gistsoorten). Ondertussen boeit
het me wel waaróm Julián Alvarez en Poesiat & Kater dit doen.
Een
andere misser met een Nederlands historisch bier van Poesiat & Kater mag Roel
zich zelf aanrekenen. Al eerder heb ik daar kritiek op geuit: zijn bestempeling van een
eind-negentiende-eeuws recept van een naamloos bier van brouwerij De Ster uit
Zwijndrecht tot mogelijk princessebier.
Onze eigen IPA
Johann C. Leuchs, Vollständige Braukunde oder wissenschaftlich- praktische Darstellung der Bierbrauerei [etc.] (Nürnberg 1831), p. 397-398 |
Nog
even heel kort: princessebier is een illuster, belangrijk Nederlands historisch
bier. Het stamt uit het Amsterdam van de jaren veertig, waarschijnlijk zelfs jaren
dertig van de 18e eeuw. De weinige bekende feiten erover zijn dat het bleek was, gebrouwen uit 100% gerst (dat was toen bijzonder), zeer koolzuurrijk en
goed houdbaar - het werd dan ook speciaal voor de export naar Nederlands-Indië gebrouwen. Dit princesse was er al decennia voor de Engelsen hun India pale ale ontwikkelden. Over
de sterkte van het toenmalige princesse tasten we overigens in het duister. (Het volledige verhaal is na te lezen
in Bier in Nederland. Een biografie,
p. 155-161, 172, 201-202, 319-322 en 326-328.)
Veel
later, na 1820, verloor princesse haar rol in de Oost aan Haantjesbier en
Valkerbier. Het was toen wel op de binnenlandse markt; een van de weinige
fatsoenlijke Nederlandse bieren uit die tijd, met 3 tot 6 procent alcohol. En er kwam toen ook een donkerder
versie, waar we dankzij een recept uit 1866 veel meer over weten - over de
gebruikte mouten en over kruiden die daarin gingen.
Dit
recept is met medewerking van Roel gebruikt bij de creatie door United Dutch
Breweries van een ‘wit princesse’. Dat alles omdat Roel in een brouwboek van
brouwerij De Ster uit Zwijndrecht een recept uit 1878 vond voor een
lichtgekleurd, naamloos bier met dezelfde kruiden. Zou dat geen princesse
kunnen zijn geweest? dacht Roel. Sterker: even later wás het princesse, met
dank aan Roel. De marketinglui van United Dutch Breweries zetten het ook nog
eens neer als een bier dat wordt gelieerd aan iets uit 1788. Het soort van
jaartallengegoochel waar Roel zich zelf ooit een verklaard tegenstander van toonde.
De praktische bierbrouwer, bewerkt door een oudbrouwer (Amsterdam 1866), p. 107 |
Helaas
is deze beer nu helemaal los. Iets dergelijks is gebeurd met het princessebier
van Poesiat & Kater. Dezelfde kruiden (zoethout, koriander,
sinaasappelschil) komen nu ook voor in haar nieuwe bleke princessebier. Alleen
is er geen flintertje bewijs dat die ingrediënten in de 18e of 19e eeuw ook in
het oorspronkelijke bleke princesse gingen.
En dat
geldt niet alleen voor die kruiden, maar ook voor de granen. Het nieuwe bleke
princesse van Poesiat & Kater is gebrouwen met 50% gerstemout én 50% tarwemout,
dat vroeger echter aantoonbaar niet in princesse ging. Niet in het bleke
18e-eeuwse (dat was toen juist dat niet-alledaagse, volbloed gerstebier) en niet
in het bruine uit 1866 waarvan een recept is overgeleverd. Van het door Roel
gevonden recept-met-kruiden uit 1878 valt totaal niet te zeggen waarvoor het diende.
Ergo:
een naamloos eind-19-eeuws recept van een kleine dorpsbrouwerij, van anderhalve
eeuw na het ontstaan, een eeuw na de bloeitijd en een halve eeuw na de terugval van het oorspronkelijke, roemruchte in Amsterdam uitgedokterde 18e-eeuwse
‘Indië princesse ale’, is eigenhandig door hem tot princesse verklaard en zelfs
'verkocht'. Is dat geschiedschrijving?
Hoegaards princesse
‘[…] omdat er destijds met andere grondstoffen en
technieken werd gewerkt, is het altijd een benadering,’ aldus Poesiat &
Kater-brouwer Julián Alvarez over ‘zijn’ princesse in Entree Magazine. Maar zo zit het niet. We weten van het oorspronkelijke, bleke princesse a) dat er alleen gerst in
ging en b) niet of er kruiden in gingen. Hoezo 'andere grondstoffen'? Wie het tracht te ‘benaderen’ met
een ander graan en met dezelfde kruiden als voor het latere, bruine princesse,
is aan het fantaseren.
‘Het is een bier dat dicht bij een witbier komt, maar
waarvan de mout 50/50 tarwe en gerst bevat,’ voegt Julian nog toe. Zeg dat wel.
Maar met het originele princesse heeft dat niets te maken. ‘Hij heeft er een
tarwebiertje van gemaakt,’ aldus Roel Mulder op zijn eigen blog verlorenbieren.nl. Ja,
maar door jouw toedoen, beste Roel. Wat nu
resteert is een soort van Hoegaards witbier (gerst, tarwe, sinaasappelschil en
koriander), met iets andere verhoudingen, ook nog zoethout en een
andere gist, maar op de tap onder de naam princesse.
Ik
baal hiervan, omdat ik juist Roel Mulder en Poesiat & Kater hoog heb zitten
én omdat ik vind dat het echte princesse met dit verzinsel wordt bezoedeld. Zelfs
als het bier van De Ster uit 1878 het princessebier van die brouwerij zou zijn
geweest, had Roel het nooit als model voor ‘princesse’ mogen gebruiken. Dan zou
het zijn geëvolueerd van een luxe, duurzaam bier uit 100% gerst naar een
sinaasappelig witbier. Dat is best mogelijk, maar zo'n bier heeft niets meer te maken met het
koloniale exportbier uit de 18e eeuw.
Die belangrijke historie raakt in elk geval ondergesneeuwd en de informatie erover aan de
consument ontbreekt ook.
Amsterdamse Courant, 10 april 1749 |
Miskleun
Het is,
laat ik het maar ronduit zeggen, een doodzonde van het kaliber-Freek Ruis voor
een historicus. Terecht stelt Roel dat we historische bieren mogen innoveren en
dat het fijn is als ze fungeren als inspiratiebron voor iets nieuws. Maar dat
is iets anders dan tegen een historisch raadsel aan fantaseren met
bijeengegrabbelde vermoedens en negeren van feiten, en daar vervolgens een
historische naam voor gebruiken. Het bleke bier van Poesiat & Kater kan
nooit echt princesse zijn (tarwe, kruiden). Het is een ratjetoe.
Ook
Poesiat en Kater zelf kleunt mis door dit nep-princesse te schenken naast het
zorgvuldige, empathisch herschapen Vollenhoven Stout. Ik zal me er bij een
volgend bezoek volgaarne beperken tot dat geweldige bier; en met een vies
gezicht in de richting van de andere tapkraan.
In het recept voor Princesse uit 1866 wordt gerept over 'bruin mout'. Enig idee wat dat zou kunnen zijn in moderne termen?
BeantwoordenVerwijderenVreemd Duco, ik krijg nu (7 december) pas door dat je deze reactie hebt gepost. De auteur schrijft consequent 'blank mout' en 'bruin mout', dus het moet hier gaan om 'bruine mout'. Het is volgens mij alleen uit te leggen als kleurmout, maar welke graad van donkerte... tja, daar valt alleen naar te gissen.
Verwijderen