Zoiets levert
al wat meer houvast op (al ontbraken aanwijzingen over de cruciale moutsoorten
en vergisting). Het heeft natuurlijk weinig geholpen, want zo invloedrijk is
PINT niet. Officieel is nog altijd
alleen dat stamwortgehalte uit de Bierverordening bepalend. Maar dat hoeft PINT er natuurlijk niet van te
weerhouden haar omschrijving uit 2007 zelf wel te hanteren en te bepleiten. Bij het Bokbierfestival in de eerste
plaats.
In dat opzicht is het echter flagrant misgegaan.
In dat opzicht is het echter flagrant misgegaan.
Ook de door
PINT zelf voorgestelde normen worden er met voeten getreden. Diverse festivalbieren
blijken bij nader onderzoek met kruiden te worden gebrouwen. Negen stuks hebben
een kleur minder dan 40 EBC, althans volgens de hier en daar rammelende bierlijst
van het festival. Dat de IJbok een kleur van nota bene 19 EBC zou hebben, stuur
ik met nevenstaande, heden door mijzelf gemaakte foto naar het rijk der fabelen.
Bizar: PINT doet mee aan georganiseerde ontduiking van de Bierverordening én lijkt zijn eigen standpunten te ondergraven. ‘PINT stimuleert
al sinds haar oprichting brouwerijen tot het maken van op traditionele wijze
gebrouwen bieren, zonder overbodige of onnatuurlijke toevoegingen, filteringen
en pasteurisatie,’ vindt de organisatie nog altijd van zichzelf. Niet meer dus.
Terwijl brouwers hun traditionele best doen met louter en voldoende donkere
mout en hop, krijgen anderen wier ‘bock’ te licht is (van stamwort of kleur) of
overbodige toevoegingen bevat, dezelfde behandeling.
Blijkbaar heeft PINT het 'traditioneel bier' uit
zijn naam uit het oog verloren. Maar waarom dan nog die naam? En
vooral die pretentie? Ik zou zeggen: ga lekker festivals organiseren en allerlei bieren drinken, en doe het niet langer voorkomen dat je ook voor erfgoed staat. Of ga daar duidelijk, serieus en vooral
concreet mee aan de slag.
Ook de onafhankelijke (toch?)
'vakjury' die tijdens het BBF het Beste Bockbier aanwijst, doet gewoon met PINT mee. Sowieso laat deze jury niets los
over de normen die zij hanteert. Alleen dat zij schijnt te zoeken naar een bier
‘dat duidelijk aan alle typerichtlijnen voldeed met de juiste smaakbalans, geur
en uiterlijke kenmerken’. Ja begot zeg, nogal wiedes, maar welke zijn dan die richtlijnen en kenmerken??
Het is een
gemiste kans; de kans die de jury heeft om bock, de oudste continu in Nederland
gebrouwen biersoort (sinds 1872, oorlogsjaren uitgezonderd) en ooit het enige en laatste Nederlandse
speciaalbier, een onderscheidende status te verlenen. De belangrijkste prijs,
die voor de Beste Bock, zou naar de échte beste Nederlandse bock
moeten gaan – ondergistend gemaakt, volgens de hierboven genoemde historisch gegroeide kenmerken en
zonder ‘toevoegingen’. Het is doodeenvoudig om de nieuwe, innovatieve of
anderszins afwijkende ‘bokken’ in een of meer 'vrije' categorieën te laten meedingen. Ik ben Gekke
Henkie natuurlijk niet en weet uit ervaring dat daar fantastische bieren tussen zitten (forget daarbij de vruchtenbocken – neem de bovengistende
dubbelbocken van Klein Duimpje en vooral De Pelgrim of de rookbocken van
Mommeriete of Duits & Lauret). Bezoekers hoeven op deze manier niets te missen tijdens het
festival of kunnen juist eenvoudiger hun keus maken. En het gaat dan wel zo
eerlijk, overzichtelijk en met historisch besef.
Klink ik nu als een ouwe lul en ben ik een zeiker? Best – maar dat is geen argument. Gaarne inhoud in het debat. Van bier houden betekent dat je het serieus moet nemen en dat ook moet laten zien. We willen toch allemaal dat het op grotere schaal verkrijgbaar wordt? Dat het in restaurants wordt geschonken? En dat het aureool van zuipdrank plaatsmaakt voor respect voor de biercultuur? De wijnwereld weet al lang hoe je de status van goede producten beschermt, met een Appellation Controlé of Denominazione di origine controllata. België heeft bij de EU een beschermde soortaanduiding gedaan gekregen voor lambiek en geuze. Het wordt tijd dat er voor bock ook een onderscheidend initiatief komt.
*Nagekomen bericht. De jury van de Beste Bock-competitie heeft de tweede prijs toegekend aan het bier van 't Goeye Goet, dat een stamwortgehalte van 14,5 heeft. Een bier dat dus 'duidelijk niet aan alle typerichtlijnen voldeed', om de woorden van de jury te parafraseren. Het verkeert immers een volle graad onder het wettelijk minimum voor bock. Volgens biermagazine.nl bestond de jury uit 24 bierkeurmeesters, bierexperts en biersommeliers uit Nederland. Vierentwintig. En niet een van hen heeft de technische gegevens op de bierlijst gecheckt? En dit opgemerkt? 'Brouwers stoppen hun ziel en zaligheid in het bier. Dan mag je verwachten dat de bieren met dezelfde passie en vooral ook deskundigheid worden beoordeeld door mensen die er echt verstand van hebben,' aldus de juryvoorzitter. Ga je schamen en je huiswerk overdoen, zou ik eerder zeggen.
Klink ik nu als een ouwe lul en ben ik een zeiker? Best – maar dat is geen argument. Gaarne inhoud in het debat. Van bier houden betekent dat je het serieus moet nemen en dat ook moet laten zien. We willen toch allemaal dat het op grotere schaal verkrijgbaar wordt? Dat het in restaurants wordt geschonken? En dat het aureool van zuipdrank plaatsmaakt voor respect voor de biercultuur? De wijnwereld weet al lang hoe je de status van goede producten beschermt, met een Appellation Controlé of Denominazione di origine controllata. België heeft bij de EU een beschermde soortaanduiding gedaan gekregen voor lambiek en geuze. Het wordt tijd dat er voor bock ook een onderscheidend initiatief komt.
*Nagekomen bericht. De jury van de Beste Bock-competitie heeft de tweede prijs toegekend aan het bier van 't Goeye Goet, dat een stamwortgehalte van 14,5 heeft. Een bier dat dus 'duidelijk niet aan alle typerichtlijnen voldeed', om de woorden van de jury te parafraseren. Het verkeert immers een volle graad onder het wettelijk minimum voor bock. Volgens biermagazine.nl bestond de jury uit 24 bierkeurmeesters, bierexperts en biersommeliers uit Nederland. Vierentwintig. En niet een van hen heeft de technische gegevens op de bierlijst gecheckt? En dit opgemerkt? 'Brouwers stoppen hun ziel en zaligheid in het bier. Dan mag je verwachten dat de bieren met dezelfde passie en vooral ook deskundigheid worden beoordeeld door mensen die er echt verstand van hebben,' aldus de juryvoorzitter. Ga je schamen en je huiswerk overdoen, zou ik eerder zeggen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten